torsdag 20 december 2012

Julbyk

För många år sedan läste jag i en tidning om någon som alltid såg till att det inte fanns någon smutstvätt kvar när det blev jul. Jag försöker också att se till att tvätta innan jul så jag kan se botten på tvättkorgen. Så idag blir det julbyk.

Idag gäller det att tvätta din strumpa. Alltså filta ihop din skapelse. Snoddar och hjärtan ska INTE filtas. Den lilla lappen från 121212 gör du som du vill med.

Jag har tvättat i 40°. Strumpan till vänster är filtad och den till höger otvättad.  Om du aldrig har filtat i tvättmaskin kan du passa på att se hur mycket det krymper. Mät din stickning innan du tvättar, eller rita av den och mät sen efteråt. Krympningen kan variera beroende på hur hårt/löst det är stickat, garnet och hur mycket övrig tvätt som finns med.

Om du inte vill filta - gör inte det. Strumpan blir dock stadigare efter tvätt.

12 kommentarer:

 1. Och jag som tvättade i går! Nästa bokade tid i tvättstugan är efter jul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du - att jag har hört samma sak - men då var det innan NYÅR!
   Ordnar sig säkert...

   Radera
 2. Oh no! Jag har inte heller tillgång till tvättmaskin idag! Får försöka hålla ut till på lördag, är väldigt nyfiken på att se hur den filtade varianten kommer att se ut! :)

  SvaraRadera
 3. Snygga sockor. På tal om tvätt. När jag hade tre småbarn hemma så tvättade jag alltid på julaftons kväll(natt). Då tvättade jag alla kläder som barnen fick från olika håll. På morgonen var det torrt.

  SvaraRadera
 4. Anonym18:53

  Min strumpa blev så fin tovad... ska bli så roligt att göra klart alltihop!

  SvaraRadera
 5. Jag låter min strumpa vara som den är, jag är inte så förtjust i maskintovat stickat material. Men nu vill jag få julstrumpan upphängd - otålig som ett barn :-) Den ska få en hedersplats där ingen kan missa den!

  SvaraRadera
 6. Tyckte det var onödigt att starta tvättmaskinen bara för denna så jag handtovade min, varmt vatten flytande tvål och lite misshandel så blir det lika bra som maskintovat plus man kan styra filtningen bättre så man måste inte använda tvättmaskinen om ni är ivriga och inte har tvättider. Glömde bara att ta en bild till min blogg innan jag tvättade den.

  SvaraRadera
 7. Lite rädd för att slänga min strumpa i tvätten, misstänker att jag fått med ett nystan superwash i stickningen... Hur fel kan det bli tror ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. EvaL807:17

   Vet inte.

   Radera
  2. Försök och tova för hand. Då har du koll på ditt arbete, även på "superwash ställena ".

   Radera
  3. Funderade länge innan jag slängde in den med tvätten. Resultatet blev helt ok :)

   Radera
 8. Anonym09:21

  Förstår nu varför vi skulle ha ullgarn... Jag har använt Lady (100 % akryl) och det hände inte mycket i tvättmaskinen kan jag säga. :) Frågan är vad om den kan krympa lite om jag tvättar i 60 istället?

  SvaraRadera