lördag 8 december 2012

Rumänsk snodd


Jag har så kul när jag tittar på det ni gör. Ni är så duktiga. Hos Garnomera hittade jag hjärtan från ett tidigare inlägg. Vi får väl låna den idén till Alla hjärtans dag nästa år?!


Idag blir det en virkad snodd, Romanian cord (lite suddig bild). Första gången jag virkade den här snodden var på 80-talet. Sen har den fallit i glömska men nu har jag hittat den igen. Det är bra för den vrider sig inte. Virka snodden ca 80 cm. Det är viktigt att virka ganska löst annars blir det svårt att få in virknålen under de två maskorna. Personen som virkar på filmen tar garnet bakifrån (fel håll tycker jag). Det har ingen betydelse för utseendet på den färdiga snodden hur man tar garnet. Gör som du brukar. Här hittar du filmen.

Tillägg: tack vare sticksIDAn kan ni se vad mer man kan göra med den rumänska snodden. Titta här. (Det var dukar och kragar också i den beskrivning jag lärde mig från.)

7 kommentarer:

 1. Ha ha ha absolut nu vet jag....finns hos dig redan
  :-))

  men du har nog skickat in till DN en vilseledande bild :-))

  SvaraRadera
 2. Alldeles rätt! Självklart har jag tagit hjälp av DN. /Eva-Lotta

  SvaraRadera
 3. Så roligt! Denna har jag lärt mig av en elevs mamma, rumänska.

  SvaraRadera
 4. Anonym13:34

  Hrm... ja den blir inte vacker min snodd... men äkta hantverk är det... *tröstar jag mej med!*
  hälsar Kate

  SvaraRadera
 5. Nä nu går jag bet ;( Jag vill ha det mörkblå garnet till snodden och jag ser inte maskorna. Jag får stick min snodd istället.

  SvaraRadera
 6. Först blev jag så frustrerad, det gick för fort, vänta lite jag hinner inte med. Sedan förstorade jag bilden och pausade för att hinna se och plötsligt var det ingen konst alls. Har aldrig sett sån snodd, eller så har jag det och trott att det var makrame.
  Nillastina

  SvaraRadera
 7. Hej! Det är superkul att läsa om hur ni försöker lära er om hur man virkar den rumänska spets snodden! Om jag kan ge er råd...virka inte för löst då blir snodden för mjuk och så klart är letare att virka men det blir inte snygt när man syr spetsen! Använd gärna 100% merceriserad bomullstråd med finnesen 40/6 för den bästa resultatet och virknålet ska vara 0,75 eller max storlek 1 . Efter en tid snodd virkande kan man lära sig virka rätt! Snodden ska ej vara för hårt hellereftersom man behöver dra nålen genom snodden när man syr spetsen!

  SvaraRadera