fredag 5 december 2014

A lot to do

Read all information before you start today. Don't knit the empty squares at the top of the chart, the pattern will continue, and don't break the inlayyarn.
Remember to continue inc for the gusset.

Now it´s time to start the roositud pattern. Make sure the pattern is centered on the back of the hand.  All sts on the back need to be on one needle.


Here is how to knit roositud, an Estonian knitting technique. You can use a thicker yarn for the inlay or double strands of a thinner yarn. I´m using strands of Karisma. To start with you will cut 3 strands about 80-90 cm. One red and two blue (or your colour choise). Start with the red one.


  


Here are two rnds of the roositudpattern.


When there are 22 sts in the thumbgusset, knit 2 rnds and then place the 22 sts on a holder or thread. CO (cast on) 10 sts over thumbhole using loops.


Now my glove look like this.

 Google roositud, pictures, and you will find a lot more.


37 kommentarer:

 1. Anonym05:25

  Åh nej detta gillade inte jag , har du något förslag man kan göra istället ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här gör jag min vante. Vill du inte sticka roositud så har jag inget förslag.

   Radera
 2. Härligt! Jag hoppades att det skulle bli roositud,när jag läste materialinstruktionerna och det blev det! Det har stått på min lista länge men aldrig blivit av, så det här är superroligt. Och så kan man ju se fram mot någon skojig estnisk mudd också antar jag!!! Perfekt!

  SvaraRadera
 3. Ingen dålig gissning på fortsättningen.

  SvaraRadera
 4. Spännande, så här har jag aldrig stickat förut. Uppfattar jag det rätt att ökningarna för tummen fortsätter till 22m mellan markörerna?

  SvaraRadera
 5. Rebecka06:43

  Å, nej! Nu vill man ju inte gå och jobba... Kommer längta hela dagen på att få komma hem och sticka! Helt nytt för mig - ska bli väldigt roligt!

  SvaraRadera
 6. Rebecka07:02

  Sitter på spårvagnen och förbereder mig. Vilka maskor är det som ska vara på fram-/baksidan? Jag har 66 maskor. Ska alla tummaskor vara på baksidan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänster: handens ovansida, tredje och fjärde stickan stickas med roositud. Höger: första och andra stickan med roositud. Fast det här kommer eg i morgon när den svenska texten dyker upp.

   Radera
  2. Stickan med tumkilen + en sticka till = insidan.

   Radera
 7. Åh nej, jag tog med mig stickningen för att sticka på bussen till jobbet, men i all brådska glömde jag mina andra färger... :-(
  Det ser jättespännande ut, ska bli kul att prova!

  SvaraRadera
 8. Vilken härlig kalender! Jag hade aldrig hört talas om roositude tidigare. Nu har jag googlat och längtar att sätta händerna i stickningen. Tror jag tar dubbla trådar av Rauma lammullgarn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir utmärkt med dubbla trådar. När man har dubbel tråd kan man vika den så att ändarna kan träs genom öglan efter första inlägget. Då blir det färre trådar att fästa. Bild på det kommer i morgon.

   Radera
 9. Jag har lärt mig massor denna veckan tackvare fantastiskt bra beskrivning, tusen tack för detta, ser med spänning framemot nästa etapp.

  SvaraRadera
 10. Anonym09:44

  Jaaa! Jag har funderat hur man gör roositudmönster. Ser fram emot fortsättningen!

  SvaraRadera
 11. Wooohaaaa! Så fint, visste inte om att denna metod fanns! Är inte svårt heller. Är så glad att jag stickar med i år. :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade funnits en gillaknapp här hade du fått ett klick på den. Roositud är både lätt och kul att sticka. Blir fint på ett enkelt sätt.

   Radera
 12. Jag skrev just en kommentar som försvann... Försöker igen.
  Idag, eftersom det inte ens blev ljust ute, så jag stannade inne för att sticka och dricka te hela dagen, och åh så glad jag är för det för åh så kul det är med roositud! Hade aldrig testat det förut men nu vill jag bara sticka mer mer mer. Tack för spännande stickning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roositud är kul. Det finns många fina mönster på vantar och strumpor. Bra att sitta inne en gråmulen dag med te och stickning. Precis vad jag också gör.

   Radera
 13. Anonym15:51

  Hoppas jag inte gjorde bort mig nu när jag klippte av garnet till roosituden när dagens stickning var slut?
  Jag är alldeles till mig, det är jättekul!! Glad som ett barn varje dag, och vilken fin julklapp det blir till mig själv :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får några trådar mer att fästa. Roositudmönstret är inte klart.

   Radera
  2. Anonym16:13

   Misstänkte det....men det går att lösa. Skriv gärna i beskrivningen när man kan klippa alternativt inte skall göra det

   Radera
 14. Anonym16:01

  Hej har jag gjort rätt om sista varvet (som oxå är varvet som jag laggt upp nya maskor vid tummgreppet) blir utan roositud (ett varav ovanför mönstret)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte ett varv utan roositud. Mönstret fortsätter på nästa del. Du får peta upp det sista varvet. Den översta rutraden ingår inte i mönstret.

   Radera
  2. Anonym16:29

   Ok tack för svaret göra om göra rätt:)

   Radera
 15. Spännande! Det här har jag aldrig provat tidigare!
  Superduperkul med nya erfarenheter och lärdomar varje dag!

  SvaraRadera
 16. Bästa kalendern 😊

  Men jag undrar om du (eller någon av er andra) har något tips på hur jag ska få det jämnare.. Inbillar mig att jag kan fixa till det efteråt om jag gör det lite lösare nu, tänker jag helt fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det mönstret du vill ha jämnare? Det går bra att dra och justera lite då och då. Det gör jag.

   Radera
  2. Mönstret va det ja! Tack :)

   Nästa fundering.. Får det till att jag ska lägga upp de nya maskorna på nästa varv, alltså inte på det du lagt ut i dag?

   Radera
  3. Det kan ha att göra med hur varven är räknade på tumkilen. Vänta och lägg upp nya maskor till nästa ledtråd. Det är inte så noga vilket varv det blir på.

   Radera
 17. Roligt sticke ! Men tog mig vatten över huvudet då jag tänkte sticka båda samtidigt med magic loop. 14 trådar och en 100 cm sticka blev för mycket för mig 😌
  Men med en vante vilande är jag på banan igen....

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 20. Hur ser din stickning ut på baksidan, blir det en del lite längre trådar?. Jag tänker på när man använt en längre tråd hängande på framsidan och sen drar i den för att justera det varvet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att undvika långa trådar på baksidan används flera mönster trådar. Jag kan lägga ut en bild någon gång under söndagen.

   Radera
  2. Nu har jag fått till det:). Hade trasslat till det lite extra genom att tråden för grundfärgen fått tvinna sig runt mönsterfärgen. Har baklängesstickat och är snart ikapp!

   Radera