måndag 8 december 2014

Mer roositud

Fortsätt sticka roositudmönstret. Ta en tråd av valfri färg till de små röda "figurerna". Det är lättare med flera trådar än att hoppa långt på baksidan. Samtidigt som mönstret fortsätter börjar.......

 
...minskningar för den lilla kilen bakom tummen. Kilen stickas över de 10 nya maskorna. Sticka enl diagrammet = 60 eller 66 m återstår.

 
2 m tills = sticka ihop 2 m rätt. ödht = lyft 1 m, sticka 1 r, dra den lyfta maskan över, den här minskningen kan också göras som gårdagens ssk. ssk har inget riktigt bra svenskt namn och traditionellt har ödht använts i svenska stickbeskrivningar sen långt tillbaka. Det är lutningen på minskningen som är det viktiga. Länkar till filmer finns i gårdagens inlägg. När mönstret är klart återgår man till att sticka med fyra stickor.

 
Vantens insida med tumkil och den lila kilen ovanför tumhålet.

 
Vantens ovansida. Fortsätt sticka runt till vanten når till lillfingrets början, ca 3,5-4,5 cm. Passa på att fäst alla mönstertrådar.

 
Avigsidan


11 kommentarer:

 1. Ja ha ja! Jag har gjort fel ser jag nu! Har dragit tillbaka garnet till höges sida av mönstret på baksidan av vanten, alltså jag har flotteringar även där. Det skulle man alltså inte. Men ena vanten är redan stickad så det struntar jag i! Näst gång gör jag rätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När mönstergarnet är på vänster sida gör man en slinga framför, titta på filmen som det länkas till.

   Radera
 2. Tack för en jättetrevlig kalenderstickning. Så roligt att pröva nya tekniker och fina vantar blir det !

  SvaraRadera
 3. Tack! Lycka till med fortsättningen.

  SvaraRadera
 4. Jättebra att du visar din baksida, ser nu att jag har lite för mycket garn på baksidan fastän jag sett på filmen några gånger. Detta är ett roligt sätt att göra mönster på stickat. Absolut något jag kommer att använda fler gånger.
  Ser fram mot nästa ledtråd.

  SvaraRadera
 5. Skulle man ha använt två olika garnsnuttar till den högra resp vänstra sidan (det blå)? Jag har lite långa flotteringar däremellan på baksidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, två blå trådar, det stod i instruktionerna. Då blir det inte så långa trådar på baksidan.

   Radera
  2. Insåg det sen. Trodde jag skulle ha den andra blå lite senare. Men det får vara som det på den här vanten och göra helt rätt på nästa:)

   Radera
 6. Kristina20:53

  Det känns som om mina vantar blir lite för stora. :( Jag väl inte varit tillräckligt noga med sticktätheten. Mina vantar är 10 cm breda. Hur breda är era?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vanten kan kännas vid nertill, det ordnar sig senare. Min vante är ca 10 cm efter den lilla tumkilen bakom tummen. Jag har 66 m och stora händer. Handskstorlek 8,

   Radera
  2. Kristina21:27

   Tack för svaret. :)

   Radera