tisdag 2 december 2014

Har ni börjat?

Går det bra? Här kommer starten igen men nu på svenska. Som ni redan har märkt kommer det att bli en ledtråd varannan dag, först på engelska och dagen efter på svenska.

Först görs en tillfällig uppläggning. Här kan du se hur den görs. Använd en bit garn i en avvikande färg och virknål. Jag har använt bomullsgarn. Lägg upp 60 eller 66 m. Hur många beror på storleken på dina händer. Jag har 66 m.


Nu har du kanske räknat ut vad det ska bli: ett par fingervantar! Om du aldrig har stickat fingervantar kommer du att märka att det inte är så svårt.


Nu är det dags att börja sticka med bottenfärgen (bfg). Sticka 15 m på varje sticka om du har 60 m annars blir det 16,17, 16, 17 m på stickorna. Knyt ihop trådarna från de virkade maskorna så blir det lättare att starta. Om du stickar magic loop blir det hälften av maskorna på varje sticka. Jag kommer inte att gå in närmare på magic loop-tekniken, jag använder strumpstickor.
Sticka totalt 3 varv.

18 kommentarer:

 1. Haha, man ska aldrig säga aldrig. Att jag skulle sticka fingervantar var just ett "aldrig", men nu får jag backa på det. Ska bli intressant attt se om jag får dem att passa. Tänk att en adventskalender kan "lura" mig så lätt:).

  SvaraRadera
 2. Samma här , har aldrig stickat ett par fingervantar men nu verkar det som det skulle bli av :) får rota fram garn och se till att gaugen är rätt.

  SvaraRadera
 3. Så fiffigt med varannan dag, då funkar det ju extrafint att sticka båda vantarna.

  SvaraRadera
 4. Rebecka15:06

  Hade inte 50 g av samma färg, så jag stickar vartannat varv i liknande färg. Hoppas att det kommer att se bra ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt är ok så länge man själv är nöjd.

   Radera
 5. Detta skall bli skoj hoppas jag, men nu har jag redan fått problem. Har jätte tunt garn provlappen blev jätte bra, men nu när jag lägger upp med virknål som jag tyckte var bra blev det jätte stort när jag stickat tre varv. Gjorde om med ännu mindre virknål då blir det så små maskor att jag inte kan sticka första varvet. Vad gör jag för fel ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske ser stort ut men det kommer att ändras framöver.

   Radera
  2. Bra, för nu har jag gjort om det ingen som jag gjorde första gången

   Radera
 6. Jag är med i år för första gången! Spännande! Ska bli kul att se vad vi kommer att få lära oss och hur vantarna kommer se ut. Tycker också att det är en bra ide med varannan dag när det är två som ska stickas!

  SvaraRadera
 7. Ska man påbörja båda på en gång?

  SvaraRadera
 8. Det är helt valfritt om man vill starta både höger och vänster. Eftersom det kommer en ledtråd varannan dag finns ju tid att göra det om man vill.

  SvaraRadera
 9. Nu har jag börjat! En vante med rundsticka 1,5 och en med rundsticka 2. Har nyss beställt strumpstickor i 1,5 och 2 mm för att kunna parallellsticka respektive vante nr 2. Sen får vi se om det i slutänden blir 2 eller 4 vantar. Har aldrig tidigare gjort tillfällig uppläggning, det känns kul det här.

  SvaraRadera
 10. Hm, då är frågan... Vad räknas som stora eller små händer??? Trolig omkrets på dem, ett cirka? Har de med mindre änder än mig, minimala har de... Men de är redan bra på att sno något jag gör, vill ha ett par egna fingervantar!!! Fniss....
  19cm hand, höjd med fingerstart... Och svullna händer, ja... Hihihi...
  Må så gott...
  Bim HD
  (Borde ha provat dina redan gjorda i Ransberg? Fniss)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du är osäker, välj de mindre. Stickat är töjbart.

   Radera
  2. Längden är anpassningsbar, bredden ändras inte.

   Radera
 11. Hm, jag startade första dagen och gjorde enligt filmens sätt att lägga upp. Insåg sedan att jag behövde tunnare stickor så jag börjar om idag. Märkte att jag automatiskt började lägga upp åt vänster på Stickan istället för åt höger, mycket lättare. Maskorna blir som vridna då, men borde väl funka ändå?

  SvaraRadera
 12. Jag måste bara titta in och se hur vi gjorde uppläggningen.
  Har tänkt sticka ett par vantar efter ett gammalt Dorotea mönster.
  Jag har inget mönster men ett par vantar som min mormor stickade till mig och mammas förklaring på hur hon gjorde.
  Hon stickade vanten först och mudden sedan.
  Jag tycker det låter som den här uppläggningen ska passa.

  SvaraRadera