lördag 6 december 2014

Flera nya moment

Många verkar klar engelskan bra. Här kommer gårdagens del på svenska.

Läs hela inlägget innan du fortsätter. Den översta rutraden i diagrammet ska inte stickas. Roositudmönstret fortsätter och ta inte av mönstergarnet. I några kommentarer finns också frågor och svar.
Kom ihåg att fortsätt öka för tumkilen.

Nu är det dags att börja sticka rooitudmönster. Se till att mönstret kommer på mitten av handens ovansida. Alla maskorna på ovansidan är på en sticka.


Den här filmen visar hur man stickar roositud, en estnisk teknik där mönstertrådarna vävs in medan man stickar. Använd ett tjockare garn enkelt eller ta ett tunnare garn dubbelt. Jag har använt Karisma. Om man använder dubbelt garn kan man vika det och när man börjar trä igenom öglan så blir det färre trådar att fästa. Jag har använt en röd tråd och två blå trådar, ca 80-90 cm långa. Välj färger som passar din vante. Börja med den röda.
Här är de två första varven av roositudmönstret stickat.

När det finns 22 m i tumkilen, sticka två varv till. Sätt maskorna på en tråd och lägg upp 10 maskor över hålet. Lägg upp maskorna med ögleuppläggning.


Min vante ser ut så här nu.

Sök roositud på google, bilder, så finns mycket mer.16 kommentarer:

 1. Anonym09:41

  Nu är andra setet stickor beställda så får försöka sticka i fatt...men det blir kul när båda blir klara samtidigt...har tänkt länge att jag borde skaffa ett set till. Nu vet jag vad Roositud är...ligger lite efter just nu men i morgon ska jag börja med Roositud...i dag ska jag försöka få julkänslor i Stockholm. Glitter, tomtar, pepparkakor, glögg, julmarknad och mycket mycket mer. Både fötter och huvudet kommer vara helt slut så i morgon öppnar jag två luckor. Stort tack för att du gör detta för oss alla andra. Kitty

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ha en bra dag i Stockholm.

   Radera
 2. Stickade ifatt första vanten nu på morgonen, har bara hunnit lägga upp tidigare.
  Jag vågar lägga upp de 10 maskorna ovanför tummen för då får jag ett tom varv i mönstret. Är det meningen att det ska bli så eller ska jag vänta och lägga upp och fortsätta med Roosituden?
  Det kan ju vara så att jag räknat fel på varven någonstans så jag borde ha lagt maskorna på tråden förra varvet men ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska inte vara ett tomvarv på roositudmönstret. Det står överst. Troligen är det något varv mer någonstans. Lägg upp maskor över tumhålet nu eller vänta till nästa varv. Det spelar inte så stor roll.

   Radera
  2. Då väntar jag med den vanten tills i morgon och letar vidare bland mina stickor så jag kan göra klar den andra :)
   Det fattas ju bara 1-2 stickor. De bör finnas fler i mitt kaos

   Radera
  3. Rebecka23:16

   Jag får också göra det på nästa varv för att det ska stämma.

   Radera
 3. Anonym14:00

  Så kul att lära sig en ny metod! Och fint blir det! Tack EvaL8!! ����
  Eva KL

  SvaraRadera
 4. Mönstret skall ju vara mitt på handens ovansida men då vi har 30 maskor blir det en mer på ena sidan.........

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att det blir så. Men det gör inget om mönstret kommer en maska åt ena eller andra hållet. Välj själv vilket. Maskorna är så små att det inte märks.

   Radera
 5. Ni som väntar på stickor eller har för få, när ni "gjort klart" den ena så kan ni, tillfälligt, flytta över den på en annan sticka och på så sätt kunna använda ett set stickor till två vantar :)

  SvaraRadera
 6. Kul att testa en teknik jag ej prövat tidigare.
  Kunde man sticka med tre mönster färger? Passar det att börja med den tredje i nästa ledtråd i smågalen?

  SvaraRadera
 7. Kristina20:52

  Idag har stickningen gått under temat: Gör om och gör rätt! ;) Men nu stämmer det (tror jag)!

  SvaraRadera
 8. Anonym22:03

  Jag antar att det är på fjärde stickan mönstret stickas. Ska bli kul att lära sig en ny teknik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym23:11

   Tredje och fjärde.

   Radera
 9. En tredje mönsterfärg kan användas i nästa del om man vill. Mönstret stickas på tredje och fjärde stickan på vänster vante.

  SvaraRadera
 10. Anonym13:29

  Så lycklig!!!! Så roligt med rooistudmönstret, gillar denna adventsticknin skarpt!!!!
  Hade aldrig vågat mig på detta om jag hade vetat....fingervantar, pillgöra för händiga.... Men även jag kan.... :-D men så har vi alla bra och tålmodig handledare Eval8 <3 //Ylwa

  SvaraRadera